Veelgestelde vragen

Krijg ik een blaasontsteking van op een vies toilet te gaan zitten?

Nee, je krijgt geen blaasontsteking van een vies toilet. Blaasontstekingen worden haast altijd veroorzaakt door bacteriën uit je eigen darmen of vagina die in de blaas terecht komen. 
Bij een vies toilet heb je vaak de neiging om wat te zweven boven het toilet en dus niet ontspannen te gaan zitten. Hierdoor gaat de bekkenbodem niet volledig ontspannen en verloopt het plassen minder vlot dan normaal. 
Dit maakt je juist vatbaarder voor een blaasontsteking omdat je de bacteriën die in de blaas zijn geraakt niet vlot uitplast. 

Ik verlies vaak urine als ik een avondje uit ga, hoe komt dit?

Je bent niet alleen, vele vrouwen ervaren dit!
Bij een avondje stappen zijn er 3 zaken die kunnen zorgen dat er sneller urineverlies optreedt: dansen, drinken van alcohol en vermoeidheid. Door het dansen wordt er herhaaldelijk druk uitgeoefend op de bekkenbodemspieren, het drinken van alcohol zorgt ervoor dat de blaas sneller gevuld wordt en voller is en de vermoeidheid zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren minder adequaat reageren. 
Dit zorgt ervoor dat je meer moeite kan ondervinden om je plas op te houden. 
Verstevig je bekkenbodemspieren door zelf op- en ontspanningsoefeningen te doen (zie bekkenbodemtherapie) of contacteer een bekkenbodemtherapeut. 

Is het een goed idee mijn kind 's avonds laat wakker te maken en te laten plassen om een nat bed te vermijden?

Al is dit een logische redenering en kan dit in sommige gevallen wel helpen om het bed droog te houden 's nachts, toch is dit geen goede oplossing op lange termijn. 
Wat je wél kan doen is je kind stimuleren de blaas te trainen door niet bij de minste prikkel of uit voorzorg te gaan plassen, voldoende te drinken overdag tussen ontbijt en avondeten, en zeker geen melk te drinken 's avonds.
Op die manier zorg je ervoor dat de blaascapaciteit groter wordt overdag en de nieren rustiger worden 's nachts. Dit zal meer effect hebben dan de nachtrust van je kind te verstoren.

Volg @plaspraat