Het Fowler syndroom is een aandoening bij jonge vrouwen waarbij de sluitspier niet of onvoldoende kan ontspannen bij plassen.

Welke klachten kan je ervaren?

Fowler syndroom kan acute urineretentie veroorzaken, waarbij je plots helemaal niet meer kan plassen. Dit is een spoedgeval. 

Maar het kan ook minder acuut zijn, waarbij je de blaas niet volledig leeg kan maken en een continue plasdrang ervaart. 

Er is geen normale plasdrang, de blaas kan makkelijk blaasvolumes van 1000ml of meer aan zonder een hevige plasdrang te ervaren. 

Het plassen gaat heel moeizaam, er is een zwakke straal of je moet duwen om te plassen.

Pijn bij plassen, rugpijn of pijn in de onderbuik komen vaak voor, net als urineweginfecties door het onvolledig ledigen van de blaas. 

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van Fowler syndroom is onbekend. 

Mogelijks heeft het te maken met een hormonale stoornis, gezien bij meer dan de helft van de vrouwen met Fowler syndroom ook cystes op de eierstokken worden vastgesteld (Polycysteus Ovarium Syndroom of PCOS). Dit syndroom wordt gekenmerkt door onregelmatige menstruatie, acné, overmatige beharing. 

Het Fowler syndroom kan ontstaan na gynaecologische of urologische ingrepen, of na een bevalling. Maar bij vele vrouwen is er geen voorafgaande gebeurtenis.

Hoe wordt het vastgesteld?

Fowler syndroom wordt vermoed op basis van de plasklachten, waar je arts je naar zal vragen.

Deze diagnose kan worden vermoed met behulp van een plaskalender en een uroflowmetrie en een blaasfunctieonderzoek.

De bevestiging wordt echter verkregen door een uro-EMG onderzoek uit te voeren. 

De plaskalender brengt het plas- en drinkgedrag in kaart. 


Een uroflowmetrie en echo residubepaling laat toe de plasstraal te beoordelen en ook of de blaas leeg is na het plassen.

Een blaasfunctieonderzoek voor het beoordelen van de blaasspier- en sluitspierwerking.


Om andere oorzaken van de plasklachten uit te sluiten kunnen bijkomende onderzoeken zoals een urineonderzoek, beeldvorming van de urinewegen of cystoscopie worden uitgevoerd. 

Een urologisch elektromyografisch onderzoek (uro-EMG) meet de zenuwgeleiding in de sluitspier en zal typische Fowler ontladingen aan het licht brengen. 

Hoe wordt het behandeld?

Bij acute urineretentie moet de blaas zo snel mogelijk worden leeggemaakt door een eenmalige sondage, of zo nodig het plaatsen van een blaassonde gedurende 24u.

Het aanleren van zelfsondage aan vrouwen met Fowler syndroom is belangrijk zodat ze zich kunnen behelpen als het plassen te moeizaam gaat. 

Een behandeling met zenuwstimulatie, door een zenuw in de enkel aan te prikken (PTNS) of met plakelektrodes te stimuleren (TENS), kan het plassen vergemakkelijken.

Bij zeer uitgesproken klachten of risico op het ontwikkelen van een luie blaas, is eerder sacrale neuromodulatie aangewezen. 

Share this post
Vrouwen - Aandoeningen

Gerelateerde artikels

Volg @plaspraat

// inside body tag