Een consultatie bij de arts voor de uitwerking van plasproblemen start met een bevraging of anamnese.
Hierbij worden gerichte vragen gesteld om een beeld te krijgen van het plasprobleem, de onderliggende oorzaken en zorgen hierover.
Elke klacht brengt specifieke vragen met zich mee die de arts helpt om de nodige onderzoeken te bepalen om tot een correcte diagnose en behandeling te komen.
Er zijn ook wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten die kunnen worden ingevuld om de klachten beter in kaart te brengen, zoals de Internation Consultation on Incontinence (ICIQ) vragenlijsten.
Referenties
Avery K, Donovan J, Peters TJ, et al. ICIQ: a brief and robust measure for evaluating the symptoms and impact of urinary incontinence. Neurourol Urodyn. 2004;23(4):322-330.
Dit artikel presenteert de ICIQ als een kort en robuust instrument voor het evalueren van de symptomen en impact van urine-incontinentie.
Clausen J, Gimbel H, Arenholt LTS, Løwenstein E. Validity and reliability of two Danish versions of the ICIQ-UI SF. Int Urogynecol J. 2021;32(12):3223-3233.
Deze studie valideerde de Deense versie van de ICIQ-UI Short Form en concludeerde dat deze een betrouwbaar instrument is voor het beoordelen van urine-incontinentie bij de Deense bevolking.
Camacho-Soto A, McKown S, Goode PS, et al. Systematic Review of the Global Use of Validated Questionnaires in Stress Urinary Incontinence (SUI) Treatment Outcome Assessment. Urol Pract. 2023;10(6):456-464.
Deze systematische review onderzocht het wereldwijde gebruik van gevalideerde vragenlijsten bij de beoordeling van behandeluitkomsten voor stress urine-incontinentie.
Volg @plaspraat