Een plasbuisvernauwing of urethrastrictuur ontstaat door schade aan het slijmvlies van de plasbuis met de vorming van littekenweefsel.

Hierdoor zal de plasbuis alsmaar nauwer worden tot er zelfs in sommige gevallen een volledige blokkade optreedt. 

Welke klachten kan je ervaren?

Mogelijke plasproblemen bij een plasbuisvernauwing:

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van plasbuisvernauwing is in vele gevallen onbekend.

Bij sommigen ontstaat het na:

  • moeizaam inbrengen van een blaassonde

Hoe wordt het vastgesteld?

Een plasbuisvernauwing kan worden vermoed door de klachten, waar je arts je naar zal vragen, en door een uroflowmetrie die een afwijkende plascurve zal aantonen. 

De bevestiging van de diagnose wordt bekomen door het uitvoeren van een urethrocystografie.

Hierbij wordt de plasbuis met contraststof in beeld gebracht en kan de plaats en lengte van de vernauwing precies worden aangetoond.

Bij een acute urineretentie zal een urethrastrictuur worden vermoed doordat er geen blaassonde via de plasbuis kan worden ingebracht. 

In dat geval zal een suprapubische sonde worden geplaatst om de blaas leeg te laten en zal op een later moment een urethrocystografie worden uitgevoerd. 

Soms wordt de vernauwing vastgesteld tijdens een cystoscopie wanneer een andere oorzaak van de plasklachten werd vermoed. 

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van een plasbuisvernauwing hangt af van de plaats, lengte en oorzaak van de vernauwing.

Gezien door de behandeling opnieuw littekenweefsel kan ontstaan is het niet altijd makkelijk de vernauwing blijvend weg te krijgen.

Bij een beperkte vernauwing betreft kan uw uroloog onder lokale verdoving de vernauwing oprekken door telkens dikkere staafjes in te brengen in de plasbuis.

Nadien kan het nodig zijn dagelijks of enkele keren per week zelf kortdurend een blaassonde in te brengen om de plasbuis voldoende open te houden.

In de meeste gevallen zal de vernauwing moeten worden behandeld met een operatie van de plasbuis.

Share this post
Mannen - Aandoeningen
Mannen

Gerelateerde artikels

Volg @plaspraat

// inside body tag