Bloed in de urine is niet normaal! Vaak gaat dit samen met pijn- of plasklachten, maar het kan ook de enige klacht zijn. 


Als je bloed in de urine vaststelt met het blote oog, of er wordt bij een urineonderzoek vastgesteld dat de rode bloedcellen fors verhoogd zijn, dan wordt dit best verder onderzocht.


Bloed in de urine mag je niet negeren, ook al is het maar eenmalig. Je hoeft hiervoor niet meteen naar de huisarts van wacht of naar de spoedopname, maar *maak een afspraak bij je huisarts binnen de week. 

Wat is dat nu eigenlijk?

Bloed in de urine wordt ook hematurie genoemd.

  • macroscopische hematurie:

    bloederige urine, vast te stellen zonder urineonderzoek

    één druppel bloed volstaat al om de urine rood te kleuren, waarbij de kleur kan variëren van rosé tot bordeaux

  • microscopische hematurie:

    rode bloedcellen in de urine, enkel vast te stellen met een urineonderzoek

Komt dit vaak voor?

Twee tot vier op 1000 mensen melden zich jaarlijks bij de huisarts omwille van bloedplassen.

Waarom heb ik hier last van?

De meest voorkomende oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen, het kan gaan om een nier-, blaas-, prostaat- of bijbalontsteking.

Ook niersteentjes kunnen het weefsel van de nier, urineleider, blaas of plasbuis beschadigen met bloederige urine als gevolg.

De oorzaak van bloed in de urine die niet mag gemist worden, is kanker van de urinewegen, zoals een niertumor of blaaspoliep.

Bloederige urine kan tot een week na een extreem zware lichamelijke inspanning aanwezig zijn, zoals bij het lopen van een marathon. 

De urine kan roodgekleurd zijn door het eten van rode biet of door het innemen van bepaalde medicatie, zoals Furadantine. 

Het innemen van bloedverdunners is nooit een oorzaak van hematurie, maar kan het wel erger maken.

Wat kan ik zelf doen?

Maak binnen de week een afspraak bij de huisarts om dit verder te laten onderzoeken. Zorg dat je blaas voldoende gevuld is om een urinestaal te kunnen afnemen. 

Heb je rode bieten gegeten hoef je uiteraard je arts niet te contacteren.

Wat kan je arts doen?

Onderzoeken

Je arts zal je vragen naar eventuele pijn- en plasklachten en laten plassen in een potje voor urineonderzoek

De huisarts kan al een snelle test uitvoeren met een urinestick, maar vaak wordt het staal opgestuurd naar het labo voor een gedetailleerd onderzoek. 

Een bijkomend bloedonderzoek kan een verminderde nierfunctie of een verhoging van de ontstekingsparameters in bloed aantonen.

Om ernstige oorzaken van hematurie uit te sluiten zal beeldvorming van de urinewegen en een cameraonderzoek van de blaas (cystoscopie) worden uitgevoerd.

Behandelingen

Indien hematurie het gevolg is van een urineweginfectie zal op basis van de het urineonderzoek een antibioticum worden opgestart.

Een niersteen kan worden behandeld met medicatie, verbrijzeling van de steen of een ingreep. 

Als een blaaspoliep of blaaskanker wordt vastgesteld, moet een operatie worden uitgevoerd waarbij de poliep wordt verwijderd.

Ook bij vaststellen van een niertumor als oorzaak van het bloed, zal een ingreep worden uitgevoerd om de tumor of de nier in zijn geheel te verwijderen. 

Volg @plaspraat

// inside body tag